Bij de tijd - Ruurhoeve

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bij de tijd

Melkveehouderij


Melkrobot


Sinds 2007 melken we op Kaasboerderij De Ruurhoeve met een melkrobot. Na een gewenningsperiode, waarbij de koeien intensief begeleid werden om de robot te leren kennen, kunnen zij sindsdien op elk gewenst tijdstip zelf het initiatief voor een melkbeurt nemen. De melkrobot zorgt voor meer efficiency, verhoogt het dierenwelzijn en geeft betere resultaten op het moderne melkveebedrijf.

Het is uiteraard niet zo dat de boer het contact met de koeien verliest.

Door de diverse metingen en manier van koeien bekijken en begeleiden ontstaat er zelfs een intensiever contact. De boer ziet niet alleen de "onderkant", maar loopt regelmatig tussen de koeien om hun stemming en gezondheid te peilen.

Bovendien geeft de robot uiteraard en extra dimensie aan de excursie die door de vele bezoekers van de kaasboerderij gedaan wordt.


Voermachine


Rond 1980 waren wij een van de eerste melkveehouderijen die vrijwel volledig geautomatiseerd de koeien van voer voorzien. Via een voerkeuken, waarbij stro, hooi, mais, aardappelzetmeel en krachtvoer in verschillende stations worden opgeslagen, wordt het voer in de juiste verhouding in de voerwagen gemengd. De verhouding is afhankelijk van de doelgroep op dat moment. Een melkkoe krijgt bijvoorbeeld meer krachtvoer dan een pink.

De voerwagen rijdt vervolgens naar de juiste groep en verdeeld het voer.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu