De historie - Ruurhoeve

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De historie

Melkveehouderij

Ruilverkaveling

Tot 1969 had ons opa Kees Ansems samen met ons oma Marie Ansems-van de Ven een gemengde boerderij met koeien en varkens in Hoogeloon op Hoogcasteren. De ruilverkaveling van die tijd zorgde er voor dat opa en oma aan de Dominepad 7 in Hoogeloon een flink stuk grond konden krijgen. Deze grond ligt ook gedeeltelijk in Duizel .

Samen met de kinderen werd de ontginning van de grond voortvarend aangepakt, en de structurering en opbouw van de boerderij ingezet. In 1970 was de boerderij operationeel, en was er een voor die tijd ongekende koeienstal neergezet  De stal kon plaats bieden aan zo'n 80 melkkoeien met bijbehorend jongvee.
Daarnaast bestond de boerderij uit ruim 30 hectare landbouwgrond. Voor die tijd een ultra modern bedrijf ! Klik hier voor een artikel uit 1977 over het bezoek van de ministers van landbouw van de EEG landen aan onze boerderij.

In 1982 werd het boerenbedrijf overgenomen door de zoons ons pap Walter en ome Johan Ansems. Klik hier voor een artikel uit 1983 over de overname.

Het begin van de belevingsboerderij

Nadat ome Johan in 1990 uitgestapt was, werd er een andere weg ingeslagen. Vanaf dat moment gingen zogenaamde nevenactiviteiten een grotere rol spelen in het bedrijf van Walter en Lies Ansems. Naast het kaasmaken werd ook de toeristische tak gevormd. Een excursieruimte werd in 1999 gebouwd, waardoor bezoekers van de boerderij op professionele manier konden worden ontvangen.

Wij, zoon Corné en dochter Erica, hielpen naast school vaak mee op de boerderij. Voor ons was het bijna vanzelfsprekend dat onze toekomst hier op de boerderij zou zijn. Na een korte tijd op een ander gewerkt te hebben gingen we beiden volledig op de boerderij werken. Dit bracht  alles in een stroomversnelling, waardoor we op dit moment aansprekende bezoekerscijfers kunnen noteren. In 2012 werden ongeveer 11.500 bezoekers geteld, die deelnamen aan excursies, workshops of 'gewoon' de boerderij bezochten.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu