Cum laude keuring 2015 - Ruurhoeve

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cum laude keuring 2015

Kaasmakerij

De Ruurhoeve (Hoogeloon) landelijk winnaar Cum Laude 2015 met kruidenkaas

De fenegriek kaas van De Ruurhoeve (Hoogeloon) is verkozen tot de lekkerste kruidenkaas, gemaakt op de boerderij. De kaas werd door de jury van smaakdeskundigen beloond met een 9,4. De jury proeft vakmanschap in deze mooi romige en lekker smedige kaas, met een goede verhouding kaas en fenegriek, de smaak is vol en in balans.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat 27 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker.

De kazen zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

De fenegriek kaas van De Ruurhoeve werd door de kaaskeurmeesters en smaakdeskundigen zo goed beoordeeld, dat dit de eerste prijs opleverde in de categorie kruidenkaas.

Andere categorieën in de landelijke Cum Laude verkiezing zijn onder andere ‘Goudse Boerenkaas’ (deze soort wordt op ruim 90% van de 253 kaasboerderijen die Nederland nog telt gemaakt), Boeren-Leidsekaas, geitenkaas en ‘kaas met een verhaal’. Alleen in deze laatste categorie bepaalt niet alleen de smaak (blind geproefd), maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij wie de winnaar is. Ook zuivelproducten als boerenkarnemelk, -boter en –yoghurt maken kans op een prijs.

Dit jaar waren er maar liefst 185 deelnemende producten van de boerderij.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op Cum Laude website
. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 19 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu